Foto: Wikipedia commons. Den berömda dansscenen ur filmen Dirty Dancing. Jennifer Grey lyfts upp av Patrick Swayze. Men när filmen har premiär är Jennifer Grey i djup sorg med stora fysiska smärtor efter en bilolycka på Irland.
Nyheter > Dirty Dancing stjärnan drabbades av en svår whiplashskada

Dirty Dancing stjärnan drabbades av en svår whiplashskada

juli 2, 2024

Jennifer Grey spelar den så älskade rollen som ”Baby” i filmen Dirty Dancing. Filmen blir en enorm succé men det få vet är hon precis drabbats av en svår whiplashskada när filmen har premiär.

Bara några veckor innan filmen Dirty Dancing ska ha premiär åker Jenny Grey, tillsammans med skådespelaren Matthew Broderick, på semester till Irland. Paret hyr en bil och åker runt på ön och den 5 augusti 1987 råkar Matthew Broderick för ett kort ögonblick åka på fel sida av vägen. De krockar med en mötande bil och kollisionen blir kraftig. Två kvinnor i den mötande bilen dödas. Broderick bryter ett ben och drabbas av en kollapsad lunga och hjärnskakning. Och Grey drabbas av en allvarlig whiplash och ligament slits av i nacken. Broderick åtalas för farlig körning och riskerar upp till fem års fängelse, men döms bara för vårdslös körning och slipper att hamna i fängelse. Paret vårdas för sina skador i Belfast och när filmen Dirty Dancing har premiär är Jennifer Grey förkrossad av sorg och av skuldkänslor för att hon har överlevt bilolyckan. Olyckan gör att hon inte kan njuta av filmens framgångar.

För Jennifer innebär kraschen att hon tvingas leva med en ständig smärta och hon kan inte dansa på många år. Hon provar värmekuddar, massage, is, antiinflammatoriska medel för att lindra smärtan. Bilolyckan påverkar henne också känslomässigt och gör att hon tvingas lägga karriären åt sidan flera år. “Mitt huvud blev aldrig sig lik efter olyckan, liksom alla mina ambitioner” säger Jennifer Grey i en intervju för People Magazine år 2020. ”Motsättningen mellan den djupa sorgen, överlevnadsskulden och att sedan bli hyllad som den nya stora grejen stämde helt enkelt inte. Det kändes inte bra” säger hon i en intervju med Irish Central år 2010.
Dirty dancing blir en megasuccé och hon blir nominerad till en Globen Globe för bästa kvinnliga huvudroll liksom Patrick Swayze som spelar den manlig huvudrollen. Jennifer Grey blir snabbt hela USA:s ”sweetheart”. Den passionerade kärlekshistorien om Frances ”Baby” Houseman och dansläraren Johnny Castle fångar en hel värld och filmen är en av 80-talets mest populära. I USA visas filmen 71 veckor i sträck och det säljs biljetter för drygt 63 miljoner dollar. Sammanlagt säljs biobiljetter för drygt 214 miljoner dollar.
I sin självbiografi ”Out of the Corner” berättar hon om att bilolyckan förändrade hennes liv. ”Det var en ren och skär olycka som var tragisk. Och det hade mycket allvarliga traumatiska varaktiga effekter på Matthew och familjen till de andra kvinnorna och på mig. Olyckan förändrade mitt liv för alltid och det fanns ingen att skylla på” säger Jennifer Grey i en intervju i People Magazine.
Först år 2009 träffar hon en läkare som säger att hon omedelbart behöver opereras eftersom ”det inte fanns någon vätska runt Jennifers ryggmärg.” Läkaren opererar in en liten titanplatta i nacken och operationen gör så att hennes ständiga smärtor lindras.

Så ser Jennifer ut idag. Foto: Wikipedia commons.

Att Jennifer Grey blir en skådespelerska är inte så konstigt. Jennifer Grey föds den 26 mars 1960 i New York City. Och är dotter till scen- och Oscar-vinnande filmskådespelaren Joel Gray och före detta skådespelerskan/sångaren Jo Wilder.
Den första filmen hon medverkar i är Reckless (1984) och samma år medverkar hon i en liten roll i Francis Ford Coppolas film The Cotton Club. Hon gör under årens lopp flera roller i olika filmer men det är rollen Frances ”Baby” Houseman i Dirty Dancing hon är mest känd för. Men bilolyckan har en stor påverkan på hennes liv än idag. ”Vi var så unga. Och det går inte en vecka som jag inte tänker på det. Det är en del av min topografiska karta, mitt livs landskap.” säger hon i en intervju i New York Times år 2022 och tillägger: ”Broderick var en fantastisk förare, och ingen drack. Det var en olycka som slutade väldigt tragiskt. Jag tänker på familjen på Irland hela tiden”.

Jonas Jönsson

Jennifer Grey/Fakta
Född: 26 mars 1960 (64 år) New York, New York, USA
Utbildad vid Dalton School och Neighborhood Playhouse School of the Theatre
Aktiva år: 1979–
Make: Clark Gregg (2001–2020) En dotter Stella född 2001.

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
juli 1, 2024

Hur kan du förbereda dig på bästa sätt inför en krissituation?

Hur ska man agera i en krissituation? Det var något som Utbildningsgruppen på Funktionsrätt Stockholms län diskuterade under ett…
Nyheter
juni 28, 2024

Läs om vilka insatser som genomförts inom ramen för #DelaktighetsBoosten

Länsstyrelserna har åren 2018–2023, i samarbete med MFD (MFD) och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), haft ett uppdrag att…
Nyheter
juni 26, 2024

RH-gruppens påverkansarbete gav resultat

Den 22 april genomförde Trafikregionråd i Region Stockholm Anton Fendert (MP) tillsammans med RH-gruppen ett oannonserat stresstest av SL:s…