Peggy Wandery har ett stort engagemang i Linedance. Och hon brinner för att locka dem som sitter i rullstol att börja med denna dansstil. Hon hoppas att kunna dra igång en kurs i höst.
Ljuset strilar in genom fönstren i en danslokal med stora speglar på ena väggen i Fagersjö. Peggy Wandery har precis tränat Linedance tillsammans med Mary Hagman.
Peggy Wandery har stora planer på att få fler att börja med Linedance.
– Dans triggar igång endorfinerna och man blir gladare. Kombinationen med rörelse och att man måste tänka hur man ska röra sig motverkar även att man drabbas av alzheimer och demens. Jag blir lycklig av att dansa, säger Peggy Wandery.
Peggy Wandery, aktiv i Svenska Danssportförbundet (DSF) och är ordförande för ett verksamhetsområde i Stockholm inom Linedance, sitter nu även i en projektgrupp som ska föra över rullstolsdans från Parasportförbundet till Svenska danssportförbundet. Det ska i förlängningen få fler rullstolsburna att börja med Linedance och samtliga övriga dansformer inom DSF.
– Vem som helst kan börja och i Linedance behöver man ingen partner. Man lägger sig på den nivån som man orkar med. Det är en bra motionsform. Och det ser så läckert ut när man dansar likadant på ett dansgolv, säger Peggy Wandery.
När det gäller Linedance tror de flesta att det är countrymusik för hela slanten. Men det stämmer inte alls. Det kan vara allt ifrån vals till funk och latinmusik. Peggy Wandery gör om koreografin så att den passar för de som sitter i rullstol.
– Det finns så många genrer att dansa till som till exempel chacha, vals, country, polka, funk och pop.
I mitten av mars arrangerades ”Häng med på party”, på en Silja Line kryssning.
Det var en dansresa som vände sig till alla danssugna. Peggy Wandery var med som instruktör speciellt för de funktionsnedsatta som var med på denna dansresa.
– Jag kan inte se varför det inte skulle finnas ett intresse, det gäller bara att sprida kunskap om att vi finns. Det ger så mycket glädje i livet och det är en inkörsport till att börja med andra danser, säger hon.
Hon hoppas kunna dra igång en kurs i Linedance för rullstolsburna i höst i Torvalla danslokal i Haninge.
Mary Hagman, som drabbades av polio som liten flicka när hon växte upp i Indien, har ambitionen att anmäla sig till kursen.
– Man blir glad av att dansa och man träffar nya människor, säger Mary Hagman och tillägger:
– Det är så kul och det vore bra om de som sitter i rullstol och tycker om att dansa får chansen att göra det.
Text: Jonas Jönsson