Passa på att börja spela bridge. Nu finns det möjlighet för RTP-S medlemmar att delta i en bridgekurs till nedsatt pris. Per Gunnar Norlin, ordförande i Storstockholms lokalförening, kläckte idén.
– Vi vill ge unga medlemmar i RTP-S möjlighet att börja spela bridge. Det är en social sport och bra för tankeverksamheten, säger han.
I en stor sal på Kronobergsgatan 12 ligger St Eriks bridgeklubb som inrymmer cirka 100 fyrkantiga bord med gröna dukar. Klubben har cirka 2500 medlemmar och kallar sig för världens största bridgeklubb. Det hörs ett lågmält sorl från spelarna runt borden som lägger ut kort eller kort. Ruter, klöver, spader och hjärter. Medelåldern är hög men det ska det bli ändring på. Per Gunnar Norlin, ordförande i Storstockholms lokalförening, drog redan 2017 i gång ett projekt för att försöka locka en yngre publik till bridgesporten. Han samlade in 250 000 kronor till Stockholms Bridgeförbund, men satsningen rann ut i sanden. Med stöd av Stockholms Bridgeförbund och Stockholms Bridgeskola gör nu PG Norlin ett nytt försök. Och denna gång vänder han sig speciellt till Personskadeförbundet RTP-S medlemmar.
– Det är en trevlig tankesport. Jag hoppas att många av RTP-S medlemmar vill vidga sina vyer och träffa nya bekantskaper. Vi vänder oss till yngre medlemmar som är max 25 år gamla. Våra skadegrupper i RTP-S behöver fysisk träning men också hjärngympa, säger Per Gunnar Norlin. Eftersom flertalet unga människor gärna spelar tv-spel och spel på mobilen så är konkurrensen hård.
– Ungdomar sitter hemma i stället för att träffa andra, men kan vi locka några så är det ett plusvärde. Det är ett mycket bra sätt att umgås på.
Vad är tjusningen med bridge?
– Att försöka hitta lösningar. Det uppstår hela tiden situationer som man ska lösa. Det finns 52 kort i kortleken och det innebär miljontals kombinationer av möjligheter att spela. De som blir bitna av bridge blir verkligen bitna, säger Per Gunnar Norlin.
Mårten Gustawsson, ordförande i St Eriks bridgeklubb, är positiv till den nya satsningen:
– Det är jättebra om vi kan locka fler ungdomar. Bridge passar alla
oavsett om man har funktionsnedsättning eller inte. Vi har en rullstolsvänlig lokal och handikapptoaletter.
Enligt PG Norlin är bridge är ett ypperligt sätt att träffa nya bekantskaper. Åker man till exempel till sitt fritidshus någonstans i Sverige eller på en utlandsresa till London eller Malaga så finns det oftast lokala bridgeklubbar att besöka. Bridge spelas nästan överallt.
– Ja det är kul att träffa andra och som har ett gemensamt intresse. Bridge öppnar en hel del dörrar oavsett om man har en funktionsnedsättning eller inte, säger han.
Vill man fortsätta och gå en nybörjarkurs betalar Stockholms Bridgeförbund halva kursavgiften för både medlemmar i RTP-S och för en medföljande kompis eller anhörig. En kurs kostar brutto 2 100 kronor för 11 gånger.
– Bridge är bra om man vill träffa nya människor och vässa hjärnan,
säger P-G Norlin.
Fakta/Spela bridge
Vid frågor, ring 08-502 352 62 eller mejla: info@stockholmsbridgeskola.se eller mejla RTP-S: info@rtps.se
Under vecka 36 kommer St Eriks bridgeklubb arrangera ”prova-på-dagar” för de som vill börja spela bridge.