Nyheter > Boccia en sport för precis alla

Boccia en sport för precis alla

januari 15, 2020

Boccia är en sport som vänder sig till alla åldersgrupper, funktionsvariationer och kunskapsnivåer. Det menar i alla fall Christoffer Pettersson, projektledare för Bocciaprojektet på Beckomberga sporthall.
– Jag har aldrig mött någon som inte kan spela boccia, säger han.

I Beckomberga sporthall kastas de blåa och röda läderbollar som aldrig förr. Två gånger i veckan träffas de som vill spela boccia i en av idrottshallarna.
– Det är en sport för alla i en lugn miljö. Den sociala biten är minst lika viktig. Man pratar och har roligt tillsammans, säger Christoffer Pettersson.
Enligt Christoffer Pettersson finns det ingen speciell rörelse som är bättre än någon annan.
– Alla kastar på olika sätt, men det är inte bara att kasta iväg bollen. Det som är viktigt är att man ska försöka vara koncentrerad och stadig i handen när man kastar. Och att man andas lugnt och inte stressar, säger han.
Det finns likheter med schack på grund av att spelet innehåller mycket taktik.
– Man ska försöka ligga steget före genom att lägga upp murar med bollarna på golvet och anpassa sig för situationerna på banan, säger Christoffer Pettersson.

Christoffer Pettersson koncentrerar sig. Foto: Jonas Jönsson

För två år sedan drog ett bocciaprojekt igång i ledning av Christoffer Pettersson. Anledningen var att försöka knyta an fler med de svåraste funktionsvariationerna. Och projektet är framgångsrikt för det är många med olika funktionsnedsättningar som kommer till Beckomberga.
– Vi blir fler och fler och vi har det roligt. Det är bara att höra av sig till mig om man vill testa, säger han.

FAKTA/ Prova på att spela boccia
Idrottsföreningen För Alla Handikappade, IFAH, driver idrottsverksamhet i boccia, bordtennis, simning, innebandy, racerunning, elhockey  och segling. Vill man spela boccia är tiderna: Beckomberga sporthall måndagar 18.00-19.30, onsdagar 16.00-17.30.Skärholmshallen tisdagar 18.00-19.30. Det går bra att testa tre gånger innan man bestämmer sig om man vill bli medlem. Medlemskap i IFAH kostar 250 kronor/år aktivitetsavgiften kostar 300 kronor/termin. I aktivitets- och medlemsavgifterna ingår att man kan delta i alla sporter. Kontaktuppgifter till Christoffer Pettersson: Christoffer.petersson@ifah.se  Telefonnummer: 076-319 31 24
Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
maj 29, 2023

Det nya färdtjänstavtalet visar på stora förbättringar

Det nya färdtjänstavtalet, som började gälla den 1 april, innebar fler aktörer och en högre ersättning till taxibolagen. Det…
Nyheter
maj 26, 2023

Elever med nedsatt rörelseförmåga känner sig inte integrerade

”Det finns stora problem kopplade till inkludering i gymnasieskolan. Det är en mycket liten andel av eleverna som upplever…
Nyheter
maj 25, 2023

Funktionsrätt Sverige i rundabordssamtal med arbetsmarknadens parter

Enligt SCB har lite mer än hälften, 52 procent, sysselsättning bland personer med funktionsnedsättning i åldersgruppen 16-64 år. I…