Nyheter > Boccia en sport för precis alla

Boccia en sport för precis alla

januari 15, 2020

Boccia är en sport som vänder sig till alla åldersgrupper, funktionsvariationer och kunskapsnivåer. Det menar i alla fall Christoffer Pettersson, projektledare för Bocciaprojektet på Beckomberga sporthall.
– Jag har aldrig mött någon som inte kan spela boccia, säger han.

I Beckomberga sporthall kastas de blåa och röda läderbollar som aldrig förr. Två gånger i veckan träffas de som vill spela boccia i en av idrottshallarna.
– Det är en sport för alla i en lugn miljö. Den sociala biten är minst lika viktig. Man pratar och har roligt tillsammans, säger Christoffer Pettersson.
Enligt Christoffer Pettersson finns det ingen speciell rörelse som är bättre än någon annan.
– Alla kastar på olika sätt, men det är inte bara att kasta iväg bollen. Det som är viktigt är att man ska försöka vara koncentrerad och stadig i handen när man kastar. Och att man andas lugnt och inte stressar, säger han.
Det finns likheter med schack på grund av att spelet innehåller mycket taktik.
– Man ska försöka ligga steget före genom att lägga upp murar med bollarna på golvet och anpassa sig för situationerna på banan, säger Christoffer Pettersson.

Christoffer Pettersson koncentrerar sig. Foto: Jonas Jönsson

För två år sedan drog ett bocciaprojekt igång i ledning av Christoffer Pettersson. Anledningen var att försöka knyta an fler med de svåraste funktionsvariationerna. Och projektet är framgångsrikt för det är många med olika funktionsnedsättningar som kommer till Beckomberga.
– Vi blir fler och fler och vi har det roligt. Det är bara att höra av sig till mig om man vill testa, säger han.

FAKTA/ Prova på att spela boccia
Idrottsföreningen För Alla Handikappade, IFAH, driver idrottsverksamhet i boccia, bordtennis, simning, innebandy, racerunning, elhockey  och segling. Vill man spela boccia är tiderna: Beckomberga sporthall måndagar 18.00-19.30, onsdagar 16.00-17.30.Skärholmshallen tisdagar 18.00-19.30. Det går bra att testa tre gånger innan man bestämmer sig om man vill bli medlem. Medlemskap i IFAH kostar 250 kronor/år aktivitetsavgiften kostar 300 kronor/termin. I aktivitets- och medlemsavgifterna ingår att man kan delta i alla sporter. Kontaktuppgifter till Christoffer Pettersson: Christoffer.petersson@ifah.se  Telefonnummer: 076-319 31 24
Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
februari 27, 2024

Funktionsnedsatta saknar i stor utsträckning arbete

”Det är väl känt att personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga i stor utsträckning saknar arbete”. Nu ska…
Nyheter
februari 26, 2024

RTP satsar på att utbilda nya förebildscoacher

Personskadeförbundet RTP ska under våren 2024 utbilda nya förebildscoacher. Denna gång ska den nya gruppen förebildscoacher ha egen erfarenhet…
Nyheter
februari 23, 2024

Bli en användarexpert och lär dig att göra webbplatser tillgängliga för fler

Passa på att anmäla dig till en kurs som handlar om att lära dig mer om webbtillgänglighet. Om du…