Foto: Wikipedia commons. Bethany Hamilton surfar med en arm.- en surfare och förebild.
Nyheter > Bethany – en armlös surfare och förebild

Bethany – en armlös surfare och förebild

januari 3, 2024

En solig dag 2003 beger sig 13-åriga Bethany Hamilton ut för att surfa med en kompis. Plötsligt hugger en 4,5 meter lång vithaj av hennes vänstra arm. Trots avsaknaden av en arm har hon vunnit många surfingtävlingar och hon har blivit en stor förebild. Hon visar att det går att fortsätta att förverkliga sina drömmar trots ett handikapp.

Bethany Meilani Hamilton, föds 8 februari 1990 i Lihue på Hawaii. Hon växer upp med sin far, mor och två bröder och hela familjen delar ett stort intresse för surfing. Bethany visar tidigt att hon är en enastående surfingtalang och får redan som nioåring sponsorer. Hon vinner tävling efter tävling, men en dag tar livet en ny vändning. En varm och solig dag 2003 beger hon sig ut med sin bräda tillsammans med en kompis. De två kompisarna ligger på sina surfingbrädor med armarna hängandes ner i vattnet. Plötsligt känner Bethany hur något under vattnet drar henne framåt och bakåt. Därefter biter en 4,5 meter lång tigerhaj blixtsnabbt av hennes vänstra arm strax under axeln. Hon lyckas hålla sig kvar på brädan samtidigt som vattnet färgas rött. Hon får hjälp att ta sig till ett sjukhus och genomgår flera operationer. Trots den allvarliga olyckan ger hon sig redan efter en månad ut på sin bräda igen. Hon lär sig snabbt att justera sin teknik för att kunna surfa igen. Tack vare sin starka tro på Gud, en kärleksfull familj och sin kärlek till surfningen lyckas hon ta sig tillbaka till vågorna. Bethany återvänder även snabbt till platsen där hon blev attackerad.
– Jag antar att min passion för surfing vägde tyngre än min rädsla för hajar, och jag väntade bara tills läkaren sa okej för mig att återvända till havet, säger hon i en intervju till tv-kanalen CNN.
Inom ett år deltar hon återigen i olika tävlingar och när hon är 15 år vinner hon en nationell surfingtävling. Hon gör flera bra tävlingar i World Surf League (WSL). Det som gör henne känd bland allmänheten är när hon, endast 14 år gammal, får hjälp med att skriva boken ”Soul Surfer”. Tre år senare görs dokumentären ”Heart of a Soul Surfer”, som berättar om hennes resa tillbaka till surfandet efter hajattacken. Boken ”Soul Surfer” blir år 2011 även en Hollywoodfilm med AnnaSophia Robb, Helen Hunt, Dennis Quaid och Carrie Underwood i rollistan. Hamilton skriver flera böcker för att inspirera andra. Och hon är en flitig föreläsare och pratar då om motivation och viljan att fortsätta förverkliga sina drömmar trots personliga utmaningar.
– Jag kan inte förändra livet till hur det borde se ut, utan det jag kan göra är att omfamna livet som det är, säger Bethany i samma intervju med CNN. Hamiltons mentalitet spelade en stor roll för hennes resa att komma tillbaka till surfingeliten.
– Det här är vad jag drömde om, och förlusten av min arm stoppade inte den drömmen.
– Det är bara mitt tänkesätt och mitt förhållningssätt till mina utmaningar som sätter gränser. Det jag fokuserar på är vad jag kan göra och vad som är möjligt för mig att göra säger hon i samma intervju med CNN.
När hon är 23 år gifter hon sig och idag är hon 33 år och har tre söner.
Text: Jonas Jönsson

Tips på böcker av Bethany Hamilton:
“Soul Surfer”, 2004, av Bethany Hamilton, Sheryl Berk, Rick Bundschuh.
”Be Unstoppable”, 2018, av Bethany Hamilton

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
juni 19, 2024

Förbättrad ersättning inom personlig assistans

Riksdagen kräver förbättringar av både ledsagning och schablonersättningen inom personlig assistans. Läs mer på Hejaolika.se…
Nyheter
juni 18, 2024

Nytt utredningsförslag innebär hårdare krav för att ha rätt till sjukpenning

För två år sedan tillsattes en utredning för att utvärdera reformer som införts i sjukförsäkringen. Nu är utredningen klar…
Nyheter
juni 14, 2024

Må bättre med grönska inpå husknuten!

Människors psykiska hälsa förbättras av grönska nära hemmet. Det visar en stor befolkningsstudie. Grönska i närheten ger minskad stress,…