Nyheter > Badet är navet i en aktiv förening

Badet är navet i en aktiv förening

mars 26, 2019

Det varma badet är Norrtälje lokalförenings medelpunkt och viktig för hela dess existens.
Varje onsdag träffas medlemmarna och får vattengymnastik sam­tidigt som det fyller en viktig social funktion.

Det viner kallt och snön yr utanför badet på Hamngatan i Norrtälje. Men innanför glasfönstren går besökarna i badkläder och njuter av det 33-gradiga vattnet. Norrtälje lokalförening har sedan föreningen startade 1992 badat och gymnastiserat i det varma vattnet. Marie Kårlin, ordförande i Norrtälje lokalförening, understryker värdet av badet.
– Allt utgår från badet. Här träffas alla i styrelsen och många andra medlemmar. Vi pratar om vad som bör tas upp på möten och vi spånar nya idéer på aktiviteter. Badet betyder allt och är viktig för föreningens överlevnad, säger hon.
– Vi passar på att höra efter vad medlemmarna tycker när vi är i badet. Vi har liknande besvär så vi förstår varandra och därför har vi en jättebra sammanhållning, säger Nann Palmgren, vice ordförande i Norrtälje lokalförening.
Föreningen i Norrtälje har sammanlagt 100 medlemmar. Cirka 40 medlemmar deltar i bad verksamheten.
– Vi är en aktiv förening och vi träffas ofta. Det är skönt att kunna få vara sig själv och omges av människor med samma bekymmer. Vi hjälper och stöttar varandra, säger Marie Kårlin.
– Vi har det trevligt samtidigt som vi tränar, tillägger hon.
Badet är populärt även bland andra föreningar och grupper och det finns inte en enda ledig tid att boka. På onsdagar får de hjälp av en fysioterapeut, men medlemmarna i Norrtälje lokalförening träffas även i badet på måndagar. Men då får de klara sig utan någon ledare.
– Det är ingen som börjar bada i föreningen för att sedan sluta. De som slutar orkar inte längre bada, säger Marie Kårlin.
– Här badar vi 42-43 av årets 52 veckor. Och om medlemmarna fick välja skulle de även vilja bada under jul och sommar då badet är stängt, säger Nann Palmgren.
De övningar medlemmarna gör i det varma badet är viktiga för hälsan.
– Alla här är stela i kroppen och då är vattengymnastiken extra viktig, säger Nann Palmgren.
– Värmen lindrar smärtan, men det handlar inte bara om träning. Det här är lika mycket en viktig social verksamhet, säger Marie Kårlin.

Nann Palmgren (t.v.) och Marie Kårlin badar varje vecka tillsammans med många medlemmar i Norrtälje.
Foto: Jonas Jönsson

Badet är byggt 1984 och börjar bli slitet. Inget beslut är taget men om badet skulle behöva renoveras eller i värsta fall läggas ner så skulle det ha en stor inverkan på Norrtälje lokalförening.
– Badet sammanför oss och det är viktigt att vi har ett ställe där vi kan träffas. Badet betyder oerhört mycket för oss och vattengymnastiken gör så att vi bibehåller våra funktioner. Vi avlastar vården, säger Marie Kårlin.
– Om badet läggs ner skulle det innebära att vi behöver anlita sjukvården. Och det rörs sig om enorma summor för kommunen och landstinget, inflikar Nann Palmgren.
Fastigheten ägs av Norrtälje kommun men verksamheten drivs av Tiohundra AB. Frågan är vad som skulle hända med föreningen om badet lades ner.
– Vi skulle tappa allt. Badet är navet i föreningen och vi skulle inte kunna driva föreningen vidare, säger Marie Kårlin.

Text: Jonas Jönsson

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
juli 1, 2024

Hur kan du förbereda dig på bästa sätt inför en krissituation?

Hur ska man agera i en krissituation? Det var något som Utbildningsgruppen på Funktionsrätt Stockholms län diskuterade under ett…
Nyheter
juni 28, 2024

Läs om vilka insatser som genomförts inom ramen för #DelaktighetsBoosten

Länsstyrelserna har åren 2018–2023, i samarbete med MFD (MFD) och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), haft ett uppdrag att…
Nyheter
juni 26, 2024

RH-gruppens påverkansarbete gav resultat

Den 22 april genomförde Trafikregionråd i Region Stockholm Anton Fendert (MP) tillsammans med RH-gruppen ett oannonserat stresstest av SL:s…