Nyheter > Att sitta rätt minskar risken för trycksår

Att sitta rätt minskar risken för trycksår

januari 31, 2023

Rätt sittdyna, rätt storlek på rullstol, fördela trycket, sitt korrekt. Det finns många tips för att minska risken för rullstolsanvändare att drabbas av trycksår. Helen Hallbäck, arbetsterapeut och utbildningsansvarig på Permobil:
– Alla människor är unika så det gäller att hitta rätt för att få en bra avlastning, säger hon.

Vardagar innebär för många att bland annat ta sig till skolan, jobbet, gymmet, mataffären, sjukhus och besöka vänner och bekanta. Det gäller då att hinna i tid till de olika aktiviteterna. Och för de som är rullstolsanvändare gäller det även att sitta skönt och rätt i rullstolen för att inte drabbas av trycksår. Under en föreläsning på Hjultorget i maj berättade Helen Hallbäck om att det är avgörande att sitta med ett stabilt bäcken för att minska risken för trycksår.
– Det som är viktigt är att välja rätt sittdyna. Människor har olika problem med ryggen och vissa har ett snett bäcken. Då är det viktigt att kunna sjunka ner i sittdynan för att få stöd och att man fördelar trycket på en så stor yta som möjligt. Rullstolen får inte heller vara för bred, för då glider man åt sidan, säger hon.
– För att få en optimal fördelande effekt ska man sjunka ner 6-7 centimeter i sittdynan för att inte belasta sittbensknölarna, tillägger Helen Hallbäck.
För att inte riskera att få trycksår är det också av stor vikt att sitta rätt.
– Människor har olika ryggar och ryggstödet ska då anpassas så det passar personen. Viktigt är även armstöden och fotplattornas position.
Enligt Helen Hallbäck är det av stor vikt att rullstolsanvändaren inte glider på underlaget.
– Det gäller att tänka på hur man sitter. En stabil bas ger ett stabilt bäcken, säger Helen Hallbäck.
Text: Jonas Jönsson

 

Foto: Helen Hallbäck betonar vikten av att sitta rätt i en rullstol för att undvika att drabbas av trycksår.

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
mars 17, 2023

Ät goda och nygräddade våfflor med quiz tillsammans med RTP-S personal

Vårfrudagen, Marie bebådelsedag och våffeldagen – ja den dagen har många namn. Våffeldagen infaller den 25 mars varje år…
Nyheter
mars 17, 2023

Killar är mer nöjda med sina fritidsaktiviteter än tjejer

Enligt en enkät är 65 procent av killar med funktionsnedsättning mellan 16 och 25 år ganska eller mycket nöjda…
Nyheter
mars 15, 2023

Anmäl dig och delta i en internationell hybridkonferens!

Passa på att anmäl dig till ett webbinarium och till en hybridkonferens. Under första halvåret 2023 är Sverige ordförande…