För mycket stillasittande rubbar funktionerna i mage och tarm. Ulla-Marie Säf, kostchef på Mälargården, har många tips på hur energiintaget ska anpassas efter förbränningen i kroppen
En vanlig syn i köket på Mälargården är att kostchefen Ulla-Marie Säf lagar och smakar av den anpassade kosten. När det gäller gäster som sitter i rullstol är mathållningen extra betydelsefull.
– Det är viktigt att äta en varierad kost med framförallt mycket fibrer som hjälper tarmarna att jobba. Baljväxter, som bönor, linser och kikärtor, är också bra och är en typ av livsmedel som överlever hela tarmsystemet och bryter ner maten. Bra maträtter är soppor och grytor som innehåller mycket vätska vilket är bra för att magen ska komma igång, säger hon.
För de som sitter still mycket krävs att energiintaget är anpassat till den minskade förbränningen i kroppen.
– Det finns de som behöver äta upp sig men också de som behöver gå ner i vikt som kommer hit. Vi försöker ha ett stort utbud av sallad, rotfrukter, baljväxter och grönsaker och en varierad mat som de flesta känner igen som husmanskost. Och då gärna med en energität sås så man inte behöver äta så mycket, säger Ulla-Marie Säf.
Ulla-Marie Säf anser inte att vikten är ett kvitto på hur det står till med hälsan.
– Nej inte rakt av, det finns de som har bra BMI trots dålig blandning av mat och brist på vitaminer. Det gäller att ha en bra näringsbalans från både djur- och växtlivet.
Hur håller en rullstolsburen på bästa sätt sin vikt?
– Man ska generellt sett öka sitt intag av baljväxter och gröna grönsaker. Det är också bra att få i sig vegetabiliska fetter som omega 3 och 6 och minska på snabba kolhydrater som vitt mjöl, vit pasta och socker. Det är bra att dela upp sitt dagliga matintag på tre måltider i form av frukost, lunch och middag samt två mindre mellanmål, exempelvis en frukt, för att få ett jämnt energiintag och därmed en jämn blodsockerkurva, säger hon.
Ulla-Marie Säfs tips på näringsrik frukost är kokt ägg, en yoghurt med någon hemmagjord osockrad müsli med nötter, korn och gryn eller en fiberrik gröt. En bit frukt för att få i sig fibrer och grovt bröd med ost. Undvik processade pålägg som skinka och korv.
Recept på fisksoppa för två:
300 gram lax, 2 dl crème fraiche, 1 gul lök, 1-2 morötter, ½ dl röda linser, 1 dl vitt vin, en fiskbuljongtärning, salt, svartpeppar och citronpeppar. Rör ihop crème fraiche och vin. Hacka morötter och finhacka lök och låt det sjuda tills morötter och lök har blivit halvmjuka. Späd eventuellt med mjölk eller vatten för önskad konsistens. Häll sedan ner allt i vätskan tillsammans med buljongtärningen och linserna. Lägg ner den tinade laxen i den uppvärmda basen och låt koka i 3-4 minuter. Tillsätt salt, peppar och citronpeppar. Till soppan passar det att äta grovt bröd med ost och paprika. Samt lite rårivna grönsaker. Måltidsdryck: Vatten.
Text: Jonas Jönsson