Nyheter > Appen som ger ett aktivt liv för de med funktionsnedsättning

Appen som ger ett aktivt liv för de med funktionsnedsättning

april 14, 2021

Nu finns appen Salta Friends som ska hjälpa människor med funktionsnedsättning att hitta roliga aktiviteter. Med appen kan man söka, boka plats och skapa egna aktiviteter. Man kan även bjuda in andra användare, koppla kontot till en anhörig samt chatta med folk.
– Vår vision är att alla ska ha ett aktivt och socialt liv oavsett fysiskt eller psykisk begränsning, säger Mike Hamidy, VD och grundare till appen.

I början av januari sjösattes lanseringen av appen Salta Friends som är en app med en tydlig vision att hjälpa människor med funktionsnedsättning. Mike Hamidy är nära anhörig till en person med en funktionsnedsättning och har upplevt hur svårt det är att hitta anpassande och givande aktiviteter som hela familjen kan göra tillsammans.
– Från egna erfarenheter kan jag säga att brist på alternativ ofta leder till att man blir hemmasittande och i längden blir det påfrestande för relationer samt den egna hälsan. För mig var tydligt att ett lättanvänt digitalt hjälpmedel behövdes för öka sociala samspel och en mer aktiv livsstil för många, säger han.

Appen är enkel att använda och syftet är att den ska ge personer med funktionsvariationer många möjligheter att välja aktiviteter.
Foto: Salta Friends

Mike Hamidy är utbildad Farmaceut och har jobbat några år på apotek. I sitt ursprungliga hemland, Iran, jobbade han på Röda Halvmånen, vilket är motsvarigheten till Röda Korset i Sverige. Intresset för olika typer av läkekonst gjorde att han reste till Kina för att lära sig mer om traditionell kinesisk akupunktur. Han jobbade därefter några år som akupunktör. Han är även en entreprenör och har startat flera företag inom bland annat byggbranschen
– Jag har haft några andra diverse verksamheter tills tankarna om Salta Friends kristalliserades. Det har blivit min passion att leverera ett verktyg som förbättrar livet för mina medmänniskor, säger Mike Hamidy och tillägger:
– Vår vision är att alla ska ha möjligheten till att leva ett socialt och aktivt liv, oavsett psykisk eller fysisk begränsning. Genom att erbjuda ett stort utbud av anpassade aktiviteter kommer appen Salta Friends ge fler valmöjligheter för personer med funktionsvariation, deras assistenter och anhöriga. Vi hoppas på så sätt kunna eliminera utanförskapet och isoleringen som många av vår målgrupp befinner sig i.
Appen vänder sig till alla grupper med funktionsvariation.
– Att sitta hemma i soffan varje dag är ingenting som många drömmer om. Att få komma ut och träffa nya människor och leva en vardag fylld med roliga och varierande aktiviteter tillsammans med vänner anser vi och många andra är betydligt mer givande. Vi ser en stor efterfrågan för en tjänst som den vi erbjuder och vi vill såklart att så många som möjligt ska bli en del av gemenskapen.
Personskadeförbundet RTP-S skadegrupper är amputerade, hjärnskadade, ryggmärgsskadade, nackskadade och poliodrabbade. Är denna app något för dessa grupper?
– Absolut. Genom att välja vilken eller vilka funktionsvariationer du har så fylls ditt flöde med anpassade aktiviteter efter dina förutsättningar. Om man till exempel är rörelsehindrad och rullstolsburen kommer appen att filtrera aktiviteterna efter lokaler som är anpassade efter rullstol. Utbudet av aktiviteter kommer att vara stort och vår ambition är att det ska finnas något för alla, säger han.

Mike Hamady är grundaren till appen.
Foto: Salta Friends

Salta Friends fyller appen med aktiviteter genom att ta kontakt med företag och föreningar som erbjuder olika typer av verksamheter.
– Det kommer vara allt från träningstillfällen på sportcenter, bowlinghallar, läger och kurser, restaurangerbjudanden och kulturella upplevelser. Appen kommer även fyllas med aktiviteter som användarna själva har skapat. Denna funktion ger användarna möjligheten att utöka sittsociala nätverk och träffa nya personer med delade intressen. Har man en ledig lördag kan man skapa en aktivitet, som till exempel “lördagspromenad” som andra användare i närområdet kan delta på, säger han.
Med appen kan man söka, boka plats och skapa egna aktiviteter. Man kan även bjuda in andra användare, koppla kontot till sin assistent eller anhörig för att enkelt planera in roliga aktiviteter tillsammans samt chatta med folk.
– Appen är väldigt behändig och lätt att använda oavsett ålder eller funktionsvariation. En kort introduktion av appen ges även vid nedladdning för att användare ska bekanta sig med appens funktioner, säger han.
Salta Friends huvudkontor ligger i Stockholm men de kommer erbjuda aktiviteter runtom i hela Sverige. Och på sikt även till andra länder.
– Det känns jättespännande. Vi är otroligt taggade. Vår vision är att alla ska ha ett aktivt och socialt liv oavsett fysiskt eller psykisk begränsning. “Alla” är en stor vision men vi harförhoppningar på att människor runt om i världen ska kunna dra nytta av vår tjänst då behovet är globalt. Vårt mål är att lansera tjänsten till andra länder i framtiden, säger Mike Hamidy.

Fakta/Salta Friends appen
Namnet är en förkortning av Socially Active Life Together Among Friends
Appen lanserades den 7 januari.
Mer information: www.saltafriends.com

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
juni 19, 2024

Förbättrad ersättning inom personlig assistans

Riksdagen kräver förbättringar av både ledsagning och schablonersättningen inom personlig assistans. Läs mer på Hejaolika.se…
Nyheter
juni 18, 2024

Nytt utredningsförslag innebär hårdare krav för att ha rätt till sjukpenning

För två år sedan tillsattes en utredning för att utvärdera reformer som införts i sjukförsäkringen. Nu är utredningen klar…
Nyheter
juni 14, 2024

Må bättre med grönska inpå husknuten!

Människors psykiska hälsa förbättras av grönska nära hemmet. Det visar en stor befolkningsstudie. Grönska i närheten ger minskad stress,…