Nyheter > Antal rån ökar mot äldre och funktionsnedsatta under pandemin

Antal rån ökar mot äldre och funktionsnedsatta under pandemin

oktober 15, 2021

Funktionsnedsatta och äldre blir extra utsatta under coronapandemin. Under första halvåret 2020 anmäldes 193 rån i jämförelse med 31 rån året innan. Och antalet rån fortsätter att öka. Under första halvåret 2021 skedde 246 rån.

När coronaviruset började ta fart i Sverige i mars–april 2020 började också antalet anmälda rån att öka. Under första halvåret 2020 anmäldes 193 personrån mot funktionsnedsatta och äldre personer, jämfört med 31 rån året innan. Det innebär att mer än sex gånger fler personrån ägde rum i jämförelse med samma period i fjol, samtidigt som anmälda personrån mot icke funktionsnedsatta och äldre personer inte ökade.
– Alla slags rån mot äldre och funktionsnedsatta ökade. Vi tror att det beror på att både äldre människor och funktionsnedsatta har varit mer hemma och därför mer utsatta för rån. Om de går på gator och torg så finns det människor i närheten som kan ingripa om något händer, men kommer någon och knackar på har de svårare att värja sig, säger Patrik Widell, polis och utredningsledare på enheten regional brottsförebyggande Region Stockholm.
Vad kan denna utsatta grupp göra för att motverka att bli rånade?
– Prata med sina grannar. Nyligen var det någon okänd kvinna som ringde till en gammal kvinna i Stockholm och hävdade att hon var från banken. Hon ville ha den gamla kvinnans bankkort och kod. Hon sa att hon skulle komma och hämta kortet. Den gamla kvinnan anade oråd och gick in till sin granne som larmade polisen. Vi kunde avstyra så att hon inte blev lurad, säger Patrik Widell.
Patrik Widell vädjar till alla att inte lämna ut sitt bank-ID om någon ringer. Det är vanligt att bedragare ringer och säger att de är från banken. De uppträder väldigt trevligt men har ett ont uppsåt.
– Det är bara bedragare som ber folk att logga in på sitt bankkonto, säger Patrik Widell och tillägger:
– Ett annat scenario är att tjuvar följer efter någon utomhus för att invänta ett bra tillfälle att råna personen. Ett tips är att känner man sig förföljd så ring omedelbart polisen eller be någon i närheten om hjälp.

Antalet rån mot äldre och funktionsnedsatta har ökat under pandemin.
Foto: Pixabay

Antalet rån fortsätter att öka. Under första halvåret 2021 skedde 246 rån i Region Stockholm i jämförelse med 193 rån 2020.
Hur tror du framtiden utvecklar sig med antalet rån?
– Det är för tidigt att säga något. Man kan ännu inte dra några slutsatser. Men det är en ökning även i år, säger Patrik Widell.
Text: Jonas Jönsson

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
november 29, 2023

Kräver att handläggaren har kunskap och förståelse inför viktiga beslut

”För oss som ska prövas för att få del av stöd och service är det helt centralt att handläggaren…
Nyheter
november 28, 2023

Äntligen blir det ett enklare bilstöd?

En statlig utredning visar hur bilstödet kan förbättras för personer med funktionsnedsättning. Bilstödet blir ”enklare att söka, snabbare att…
Nyheter
november 27, 2023

Danderyds sjukhus ska bli en nationell enhet för postpoliopatienter

Mottagningen för postpoliopatienter på Danderyds sjukhus utökar telefontider och utvecklar informationen på hemsidan. Men framför allt ska mottagningen snart…