Foto: Privat. I år genomfördes Den långa vandringen i ett skiftande väder. Men det hindrade inte deltagarna att kunna genomföra Cykelvasans spår från Sälen till Mora. På bilden syns Anders Andrae i sin terränggående rullstol tillsammans med hans trogna Golden retriever Siri.
Nyheter > Anders rullade igenom Vasaloppets tuffa terräng med rullstol

Anders rullade igenom Vasaloppets tuffa terräng med rullstol

december 28, 2022

Anders Andraes motto är ”allt går tills motsatsen har bevisats”. Och med den livsdevisen i tankarna fick han idén
att genomföra Sveriges första rullstolsexpedition som fick namnet Den långa vandringen. En vandring längs Vasaloppets spår på nio mil.

Anders Andrae föddes med ryggmärgsbråck, vilket innebär att han är rullstolsburen. Men det har inte hindrat honom att rulla med rullstol upp till Dundret i Gällivare, uppför Flatruet, som är Sveriges högst belägna landsväg i Härjedalen och fyra mil lång, igenom Klarälvsbanans nio mil på tre dygn och rullat 14 mil från Nynäshamn till Bålsta. I jakten på äventyr och för att visa att allt går tills motsatsen har bevisats kläckte han idén att genomföra Vasaloppet i en rullstol.
– Jag gillar utmaningar och jag har tänkt på att genomföra detta klassiska lopp i flera år. Det var väldigt tufft men kul, säger han.
Eftersom år 2021 var Friluftslivets år passade Anders Andrea på att ansöka om pengar för att kunna genomföra loppet. Tanken var att få med deltagare med olika funktionsvariationer och att loppet ska bli ett årligt arrangemang. Första året genomförde fyra personer Vasaloppets nio mil. Och i år genomförde 12 personer loppet. Några rullar med manuell rullstol, andra kör med permobil eller med en Zoom (elcykel utan trampor), vissa har en synnedsättning och har med sig ledsagare. Dessutom följde ett team assistenter med deltagarna i spåret och ordnade med frukost, lunch och middag och hjälpte till att sätta upp de tält som deltagarna bodde i.
Vasaloppet är kuperad med många uppförsbackar och har ett skiftande underlag. Den långa vandringen genomfördes i augusti och det innebar att det var 30 grader varmt vissa dagar och hällande regn andra dagar.
– Jag har en bra grundkondition för jag är ofta ute med min hund. Inför loppet tipsade jag alla som skulle rulla med en manuell rullstol att träna på grus och i skogar, säger Anders Andrae, som även motiverade de med permobil eller med en Zoom så att de skulle ge sig ut i skogen hela dagar för att testa hur det känns att ta sig fram under lång tid.
Loppet, som riktar sig till personer med funktionsnedsättning, pågick under en vecka och har fått namnet Den långa vandringen eftersom rullstolen är ”deras ben”.
– Många tror att de som har funktionsvariationer bara kan åka rullstol på asfalt. Men jag vill visa att vi vill och vi kan ge oss ut i skogen. Vi lever tätt ihop och jag försöker uppmuntra och stötta alla som är med. Många av deltagarna växer med uppgiften när de märker att de klarar av saker som de inte trodde de skulle klara av, säger Anders Andrae.
Den långa vandringen och Anders Andrae har fått stor uppmärksamhet Han har gjort intervjuer i tv, radio och press. Och han håller för närvarande på att planera för nästa årsupplaga av Den långa vandringen.
– Alla är välkomna att anmäla sig. Det enda kravet är att de som vill genomföra vandringen med manuell rullstol måste ha med sig en egen assistent. Och att maxantalet är 15 deltagare. Det blir annars för stort för mig att arrangera, säger Anders Andrae, som driver även företaget Willut sedan några år tillbaka.
Genom sitt företag guidar han utflykter i naturen för människor med olika funktionsvariationer.
Anders har många idéer om framtiden. Han är fast bestämd att fortsätta att tänja på gränserna. Under nästa år funderar han på att rulla med sin rullstol igenom Skåneleden på tre mil och genomföra en expedition på Teneriffa i Spanien.
– Några av mina idéer kan tyckas vara helt tokiga, men vissa går att genomföra. Jag vill visa att allt går tills motsatsen har bevisats. Jag vill visa att allt är möjligt, men är det något som inte går att genomföra så får man också acceptera detta.

Fakta/Anmälan till Den långa vandringen
Kontakta Anders Andrae på mejl: anders@willut.se
https://www.willut.se
Maxantal är 15 personer. Genomförs under en vecka sommaren 2023.

Text: Jonas Jönsson

 

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
juni 19, 2024

Förbättrad ersättning inom personlig assistans

Riksdagen kräver förbättringar av både ledsagning och schablonersättningen inom personlig assistans. Läs mer på Hejaolika.se…
Nyheter
juni 18, 2024

Nytt utredningsförslag innebär hårdare krav för att ha rätt till sjukpenning

För två år sedan tillsattes en utredning för att utvärdera reformer som införts i sjukförsäkringen. Nu är utredningen klar…
Nyheter
juni 14, 2024

Må bättre med grönska inpå husknuten!

Människors psykiska hälsa förbättras av grönska nära hemmet. Det visar en stor befolkningsstudie. Grönska i närheten ger minskad stress,…