Nyheter > Allt längre väntetider för att få färdtjänst i Stockholm

Allt längre väntetider för att få färdtjänst i Stockholm

februari 2, 2022

Under Coronapandemin har taxibolag gått i konkurs och de större bolagen har dragit ner på antalet taxibilar vilket i sin tur inneburit att färdtjänstresorna fått längre väntetid än normalt. Alireza Azarbad är arg och förbannad på alla försämringar inom färdtjänsten.

Det blir bara sämre och sämre förutsättningar när det gäller färdtjänsten i Stockholms län. Det tycker Alireza Azarbad som drabbades av polio 1962 när han var ett år gammal och som fick postpolio för 20 år sedan. Han har därför ett stort behov av att kunna få åka rullstolstaxi med färdtjänsten.
– Jag har märkt att det är mycket svårt att få tag i färdtjänst som håller tiderna. Det är tufft för oss funktionsnedsatta, säger han.
Enligt Alireza är det mer regel än undantag att det blir strul när han beställer färdtjänstresor. Han får ofta sms som lyder ”Kära kund, vi är försenade” eller bara ”Försenad 30 minuter”.
– Det blir bara sämre. Jag har ringt och klagat på färdtjänsten men ingenting händer, säger han.
Alireza anser att det inte är någon idé att boka läkarbesök vid 08.00-tiden på morgonen eller vid 15.00-tiden på eftermiddagen, eftersom det under rusningstrafik ”är omöjligt att få tillgång till en färdtjänstbil”.

Alireza Azarbad är också mån om att säga att han uppskattar färdtjänsten.
– Jag vill påpeka att det är bra att vi har möjlighet att åka med färdtjänsten, jag känner mig tacksam. Men nu uppstår problem hela tiden när man bokar och det är jobbigt, tillägger han.
Birgitta Flognfeldt, RTP-S representant i samverkansrådet på Funktionsrätt Stockholm bekräftar problemet.
– Färdtjänsten har blivit sämre både på rullstolstaxi och vanlig taxi. Jag får själv detta meddelande om försening vid nästan varje beställd resa och många med mig, säger hon.
Enligt Birgitta Flognfeldt är färdtjänsten väl medveten om problemet och jobbar tillsammans med Cabonline för att lösa problemet.
– Det är många taxibolag som har gått i konkurs under pandemin och stora taxiföretag har därför dragit ner på antal taxibilar, säger hon.
Skolskjutsningar påverkar tillgången.
– Vi fick veta på ett resursgruppsmöte att det har försvunnit 1000 bilar kopplat till tidspassningen, samt att det blir brist på bilar i samband med skolskjutsar och innan scheman har satt sig i samband med att skolorna börjat. Fler har också börjat arbeta på sina arbetsplatser samt att det sker fler resor för att besöka vården, säger Birgitta Flognfeldt.
– Min åsikt är att det skapar oro att inte veta om beställda resor ska fungera eller inte, tillägger hon.

Alireza Azarbad tar sig in i en färdtjänsttaxi.
Foto: Jonas Jönsson

Kommer det att återgå till det normala efter pandemin?
– Jag tror att det kommer ta ganska lång tid för att det ska återgå till det normala, eftersom det saknas bilar, säger hon.
Från och med den 30 september 2021 är det vårdgivaren som avgör om man har rätt till sjukresa. Hur kommer det påverka färdtjänsten och de funktionsnedsatta?
– För dem som har färdtjänsttillstånd kommer det inte att bli någon skillnad. Även innan pandemin hade dem med färdtjänsttillstånd rätt till sjukresa utan någon särskild prövning hos vårdgivare. De som inte hade färdtjänsttillstånd och var 70 år och äldre fick åka sjukresa till vårdgivare inklusive tandläkare under pandemirestriktionerna, säger Birgitta Flognfeldt.
Vilka konsekvenser kommer detta leda till?
– I största allmänhet kommer det inte bli någon skillnad för dem som har ett färdtjänsttillstånd, förutom stor otrygghet och att alla måste ta till en stor tidsmarginal i samband med sitt resande. Också viktigt att kontakta resegarantin när det gått 20 minuter efter beställd tid, då kommer det in i statistiken angående tidspassning. Jag tror också att en konsekvens kan bli att funktionshindrade kan avstå från resa om det inte är nödvändigt. Jag själv är en av dem, säger Birgitta Flognfeldt.

Text: Jonas Jönsson

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
januari 14, 2025

”Personcentrerad hälso- och sjukvård och omsorg innebär en unik chans att förändra relationen mellan människor i vård- och omsorgssystemet”

”Om människor har tillgång till den information som rör dem själva samt möjlighet att medverka i beslutsfattandet om den…
Nyheter
januari 13, 2025

Många tackar nej till ideellt arbete med rädsla för att förlora sin sjukersättning

Ideellt arbete utgör för många en möjlighet att kunna bidra till samhället och samtidigt få tillgång till en gemenskap…
Nyheter
januari 8, 2025

”Stå upp för LSS och mänskliga rättigheter”

I en debattartikel i Altinget uppmanar en grupp debattörer den svenska regeringen att sluta med att prioritera kortsiktiga ekonomiska…