Foto: Alireza Azarbad, Jonas Jönsson
Nyheter > Alireza tvingades att gipsa om foten fyra gånger

Alireza tvingades att gipsa om foten fyra gånger

september 13, 2023

Alireza Azarbad bröt sin stortå på höger fot. Han tvingades gipsa om foten fyra gånger för att sjukvården inte hade någon kunskap om postpoliopatienter. Nu vill han uppmana vården i Stockholm att se över kunskapsluckorna.

Alireza Azarbad drabbades av polio som liten pojke och har därför ett kortare och svagare högerben. I början av januari körde en bil över hans högra fot och han bröt stortån. Det var en ren olyckshändelse och han blev körd till akuten på Södersjukhuset där hans fot blev gipsad. Det som skulle bli ett enkelt sjukhusbesök, med en gipsad fot, blev allt annat än enkelt. Sjukhuspersonalen gipsade hans tå och fot som vanligt men eftersom hans ena ben är kortare på grund av polio fick han stora smärtor.
– Jag fick omedelbart problem. De hade gipsat mitt ben som de är vana att göra på ett friskt ben. Men de gipsade för hårt och jag fick skavsår på smalbenet. Jag fick väldigt ont, säger Alireza Azarbad.
Han vände sig till S:t Görans sjukhus och fick foten omgipsad. Men det nya gipset blev inte bättre och smärtorna fortsatte. Alireza fick återigen vända sig till vården för att klippa upp gipset och gipsa om. Denna gång på Handens närakut. Hans fot fick ett nytt gips men nu kom hans lilltå i kläm och han blev tvungen att återvända till Handens närakut. Men nu fick han hjälp av en sjuksköterska som förstod hans poliosjukdom. För att undvika nya skavsår och smärta så gipsade hon foten med ett gipsat fotinlägg under foten.


Alireza Azarbad. Foto: Jonas Jönsson

– Nu blev benet och foten i samma längd som mitt friska ben. Jag fick mindre ont i ryggen och i högerbenet. Vi med polio har vanligtvis skoinlägg under det ben som är svagt och vi behöver ett stöd under foten när foten är gipsad, säger han.
Alireza Azarbad är kritisk till hur han blev behandlad.
– Jag fick sitta och vänta upp till 12 timmar för att få bli gipsad. De skickade mig hit och dit som ett paket. Jag fick så ont att jag blev tvungen att ta tabletter som innehöll morfin, säger han.
Han blev överraskad av att det finns en sådan stor okunskap om polio inom vården i Stockholm.
– Ingen visste något om polio. Polio verkar vara en bortglömd sjukdom. Om vi med polio skadar oss och bryter ett ben så verkar få veta hur de ska göra, säger Alireza Azarbad och tillägger:
– Jag vill verkligen inte att fler ska behöva lida som jag gjorde. Jag vänder mig nu till vården i Stockholm för att de ska veta hur vi med polio ska behandlas om vi bryter en tå eller ett ben. För mig hjälpte det att jag fick ett gipsat skoinlägg. Jag hoppas att sjukhuspersonal läser detta så att alla som råkar ut för det jag gjorde får rätt vård.
Text: Jonas Jönsson

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
april 12, 2024

Filmkomikern Harold Lloyd gjorde stunttrick på film med bara åtta fingrar

När Harold Lloyd ska ta några pressbilder inför sin nya stumfilm exploderar en bomb, som han tror är en…
Nyheter
april 11, 2024

Personer med funktionsnedsättning ska inkluderas på arbetsmarknaden!

Funktionsrätt Stockholms län arrangerade nyligen ett panelsamtal som handlade om att personer med funktionsnedsättning ska ges rättvisa möjligheter till…
Nyheter
april 5, 2024

Kom och prova häftiga produkter i Frösundavik!

På lördagen den 13 april klockan 11:00-16:00 arrangeras en minimässa om utomhushjälpmedel i Frösundavik. Då kommer det finnas möjlighet…