Nyheter > Ainas uppfinning gav frihet och livskvalitet till äldre och de med funktionsnedsättningar

Ainas uppfinning gav frihet och livskvalitet till äldre och de med funktionsnedsättningar

april 6, 2021

Rullatorn är ett hjälpmedel som betyder mycket för äldre och de med funktionsnedsättning. Denna världssuccé används av många människor runt om i världen. Men vad få vet är att det är en svensk poliodrabbad kvinna som uppfann rullatorn. Hon hette Aina Wifalk.

När Aina Wifalk var 21 år gammal, år 1949, drabbades hon av polio. Hon studerade då till sjuksköterska men var tvungen att avsluta sin utbildning. Hon skolade om sig och började istället jobba som kurator på den ortopediska kliniken på lasarettet i Västerås och därefter som handikappkurator.
Eftersom hon hade gått med käppar i 25 års tid blev hennes axlar så utslitna att hon tvingades sluta jobba. Men ungefär samtidigt kläckte hon idén att försöka hitta ett sätt att hjälpa människor som har svårt att gå på egen hand. År 1978 lämnade hon in en idé på en ny typ av gånghjälpmedel på hjul till en statlig utvecklingsfond. Handläggarna insåg snabbt att det fanns en bra potential i denna uppfinning och satsade pengar samt introducerade ett företag som gjorde konstruktionen. Tre år senare drog tillverkningen av de första rullatorerna igång. Den första rullatorn med fyra hjul och två roterande framhjul såg dagens ljus i början på 1980-talet.
Aina Wifalks snilleblixt blev en världssuccé.

Aino Wifalk.
Foto: Ann-Sofie Granzell

 

Det fanns så många fördelar med rullatorn och snart fanns den i många hem till äldre människor. Rullatorn förbättrade möjligheter till sociala kontakter och fysisk aktivitet. Dessutom förenklade rullatorn för egna inköp samt förebyggde fallskador.

Förutom rullatorn uppfann hon redan på 1960-talet manopeden, som är ett träningsredskap som tränar armar och ben när man sitter i en stol eller rullstol. Manopeden är ett träningsredskap som än i dag används i äldrevården. Dessutom var hon med och drog igång flera föreningar för funktionshindrade; Lunds invalidförening, Västmanlands läns MS-förening samt riksföreningen för trafik- och polioskadade i Västerås.

Aina Wifalk ville inte ta patent på sin uppfinning utan hon önskade att den skulle bli så tillgänglig för alla som möjligt. De pengar hon fick från försäljningen testamenterade hon efter sin död till Nordiska Kyrkoföreningen på Spanska solkusten, dit hon själv hade åkt flera gånger.
Aina Wifalk avled 1983 vid 55 års ålder. Trots rullatorns enorma framgång blev hon inte särskilt känd under sin livstid. Men för ett par år sedan uppmärksammades Aina Wifalk i sin hemstad Västerås. Det var då 40 år sedan hon uppfann rullatorn. Hon fick då en gata uppkallade efter sig, Aina Wifalks gata.

Aina Wifalk.
Foto: Ann-Sofie Granzell

I en intervju i Vestmanlands Läns Tidning i början av 1980-talet uttryckte hon en besvikelse över den allmänna attityden i samhället att klumpa ihop en grupp som blir kallade ”de handikappade”.
– Inte säger man ”de friska”. Vi är individer och inte en grå massa, sa Aina Wifalk.

Fakta
Rullstolen – Rullatorn

Rullstolen är mycket äldre än rullatorn, men det är oklart vem som uppfann den första.
Det finns avbildade stolar med hjul från forntida Egypten och från Kina från 500-talet.
Spanske kung Filip II som regerade i slutet av 1500-talet led av svår gikt och hade en hjulförsedd stol.
I dag finns det över 250 000 användare av rullatorer i Sverige
Källa: http://history.physio/history-of-the-wheelchair/ och
https://www.funka.com/design-for-alla/statistik/

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
april 17, 2025

Glad påsk!

Glad påsk! Önskar RTP-S kansli!…
Nyheter
april 17, 2025

Besök Hjärna Tillsammans nya sektion – Må bra!

Nu lanserar Hjärna Tillsammans en ny sektion på hemsidan som heter Må bra! Det är en ny del på…
Nyheter
april 15, 2025

Lyssna på radiodokumentären ”Polion förde oss samman”

Ing-Marie drabbades av polio när hon växte upp i Dalarna. Nahryin drabbades av polio och växte upp i en…