Resor > RTP-S vårresa till Uppsala med historiker Bengt Nilsson

RTP-S vårresa till Uppsala med historiker Bengt Nilsson

RTP-S vårresa till Uppsala med historiker Bengt Nilsson 16 maj 2023
Vi åker från Kavallerivägen kl.08.30 mot Grillby och Boglösa där vi ska titta på hällristningar.
Denna dag kommer att vara i historiens vingslag, Bengt Nilsson kommer att berika resan med sin kunskap om resmålens historia.
Från Boglösa åker vi till Härkeberga kyrka och tittar på de vackra målningarna som täcker väggar och tak, gjorda av Albertus Pictor. Vi fortsätter mot Gamla Uppsala, Uppsala högar, Gamla Uppsala kyrka och Disagården. Uppsala högar är gamla kungagravar från 500-talet och tillhör Sveriges största gravhögar. Gamla Uppsala kyrka var Domkyrka och ärkebiskopssäte fram till slutet på 1200-talet då ärkebiskopssätet flyttade in där nuvarande Domkyrkan ligger.
Vi äter vår lunch på Odinsborg som ligger bredvid kungshögarna. Huset Odinsborg byggde Albert Leven till sig och sin hustru Ammy när de gifte sig år 1899. Huset var en vit trävilla i två våningar. På nedervåningen fanns bostad och ett serveringsrum, på övre våningen två serveringsrum. Man förenade bostad och serveringslokal.
Utbyggnaden av Odinsborg har skett i etapper. År 1920 skedde den första tillbyggnaden och exteriören anpassades till den fornnordiska miljön.
När vi kan allt om Gamla Uppsala och är mätta och belåtna åker vi mot Linnéträdgården och får lära oss massor om Carl von Linné.
Uppsala har också varit en industristad, visst är det några av er som har porslin från Upsala Ekeby? Vi åker och tittar på de gamla industrilokalerna som finns kvar och vad det har blivit där idag. Därifrån åker vi till Domkyrkan och alla historiska byggnader som finns i omgivningarna, vi gör ett besök i Domkyrkan och dricker eftermiddagskaffe innan vi lämnar området runt kyrkan. Utsikten från Slottet kan vi inte missa. Ifrån bussen njuter vi av utsikten över Botaniska trädgården och Uppsala.
Vidare åker vi igenom de gamla bostadsområdena där
de ”rika” bodde. Vi tar oss ut ur Uppsala förbi Akademiska sjukhuset, Studenternas och Stadsträdgården innan vi beger oss hem mot Sundbyberg igen efter en lärorik dag i Uppsala. Åter i Sundbyberg ca kl. 19.00.

Arrangör: RTP-S Aktivitetskommitté och Sundbergs Buss AB. För de som vill är det upphämtning i Norrtälje (hållplats Biblioteket) klockan 06.50. Därefter åker bussen vidare till Rissne för att hämta upp övriga resenärer.
Pris: 950 kr/person. Pris för medlemmar: 650 kr/person. I priset ingår: Bussresa i buss med rullstolslyft.
Lunch. Eftermiddagskaffe. Guide.

Datum
maj 16, 2023
Pris
Pris: 950 kr/person. Pris för medlemmar: 650 kr/person. I priset ingår: Bussresa i buss med rullstolslyft. Lunch. Eftermiddagskaffe. Guide.
Anmälan
cecilia.paulsson@rtps.se
Kontaktperson
cecilia.paulsson@rtps.se 08-545 622 64
Dela resa