Aktiviteter

Krångel med mobil eller dator?

Eller vill du veta mer om Facebook eller andra sociala medier? Kom då på drop-in hos oss! Vi hjälper dig så gott vi kan med att lösa tekniska problem.
Det bjuds på kaffe, te och kakor.
Tid: Onsdagar kl. 13.00 – 14.00 anmälan måndagen samma vecka
Plats: RTP-S kansli, Kavallerivägen 24, Sundbyberg,
Kontaktperson: Elin Langemar 08-545 622 69 eller
elin.langemar@rtps.se
Arrangör: RTP-S


Kafé Radiokakan och Mopedum i Nynäshamn

I Nynäshamn finns ett fik i gamla badhusets lokaler. Här är nostalgin hög med inredning
från 50-, 60- och 70-talet. Här hittar du en miljö som väcker många minnen. Här kan man fika,
äta en lunch och givetvis prova radiokakan. Intill kaféet i samma byggnad hittar man Mopedum som är museet som visar mopedens historia och mycket annat från tidsperioden mellan 1952 och 1979. Här finns också café, verkstad för veteranmopeder och konsthall. Vad sägs om att besöka Kafé Radiokakan och Mopedum och återupptäcka dina minnen i en nostalgisk miljö?
Mer info om Kafé Radiokakan och Mopedum hittar du på www.kaferadiokakan.se och www.mopedum.se
Plats: Gamla Nynäshamns badhus, Vikingavägen 39, Nynäshamn.
Tid: den 31 maj kl. 11.00
Kostnad: Entreavgift till museet: 60 kr, pensionär 50 kr och ungdom 20 kr.
Ni kan självklart besöka enbart Kafé Radiokakan utan att betala museiavgift.
Tillgänglighet: Hiss finns för smidig tillgänglighet för rullstolar, barnvagnar et.c.


Studiebesök på Linds Ortopediska

Följ med oss på studiebesök till Linds Ortopediska i Solna där vi bland annat kommer att få se ortoser och proteser. Gemensam fikastund under besöket.

Tid: Torsdagen den 17 maj kl. 16.00 – 18.00
Plats: Sundbybergsvägen 1, Solna
Intresseanmälan: senast måndag 14 maj till RTP­S kansli 08­545 622 60 eller info@rtps.se
Kontaktperson: Petra Kascelan-­Bergqvist 08­545 622 64 eller petra.kascelan-­bergqvist@rtps.se
Arrangör: RTP-S


ABBA The Museum

Välkomna att följa med tillbaka i tiden för att uppleva ABBA tillsammans med oss på RTP­S! ABBA The Museum är mer än bara ett vanligt museum! Här är även du en viktig del av upplevelsen som den femte medlemmen av gruppen. Du får testa att ta på dig deras legendariska scenkostymer, sjunga i Polarstudion och att vara en del av häftiga hologram genom att kliva upp på scenen tillsammans med bandet. Kostnad: 250 kr. Betalas på plats med kort (kontanter accepteras ej).

Tid: Torsdagen den 31 maj kl. 11.00
Mötesplats: ABBA The Museums huvudentré
Adress: Djurgårdsvägen
Anmälan: senast 30 maj till RTP­S kansli 08­545 622 60 eller info@rtps.se
Kontaktperson: Petra Kascelan-­Bergqvist 08­545 622 64 eller petra.kascelan-­bergqvist@rtps.se
Arrangör: RTP-S


Dagsresa till Wadköping och Kumla

Tisdagen den 8 maj 2018

Resan startar från Kavallerivägen i Sundbyberg 08.30 på morgonen, bussen framkörd 08.00. Via Enköping och Västerås kommer vi till Örebro där vi vid Svartåns strand hittar Wadköping,
Örebros eget Skansen. Med sina trähus och gårdar skildrar Wadköping den äldre stadsmiljön och bebyggelsen i Örebro. Wadköping invigdes 1965 i samband med Örebros 700-årsjubileum och består av hitflyttade byggnader från 1500-talet och framåt. Här finns också i olika museer Cajsa Wargs barndomshem, Hjalmar Bergmans boksamling och Kronbloms klassiska kök med soffa och allt. Vi får en kopp förmiddagskaffe innan vi strövar runt på egen hand i området. Resans nästa besök blir på Skoindustrimuseet i Kumla.

När skofabriken Bengtar-Sko i Kumla slog igen portarna för sista gången och skoarbetarna  gick hem lämnades allt precis som det var. När fabriken öppnade igen var det som museum med skotillverkning, det enda i sitt slag i norra Europa. Doften av läder, miljön och de gamla maskinerna minner om en svunnen tid då Kumla var Sveriges skocentrum. På fabriken kan man följa tillverkningen från skinn till färdig sko. Här finns också en butik där man säljer sina egentillverkade skor. Efter detta intressanta besök fortsätter vi till restaurang Goda Rum som ligger vackert vid Kumla sjöpark. Här får vi en god lunch och hinner också med en visit i växthuset eller hantverksbutiken. Detta är dagens sista besök och vi återvänder mot Sundbyberg och beräknar att vara åter på Kavallerivägen vid 18.00-tiden. Denna resa är subventionerad för RTP-S medlemmar.
Pris för resan: 300:- för medlemmar och 550:- för icke medlemmar vid min. 30 personer.
Inkl. resa i turistbuss med hiss för rullstolar, förmiddagskaffe och lunch, besök, guide och entré enligt program.
Intresseanmälan skall göras senast 6 mars till RTP-S kansli telefon:
08-545 622 60 eller info@rtps.se
Kontaktperson: Petra Kascelan-Bergqvist 08-545 622 64.
OBS ! Anmälan är bindande


Rapporten ”Försäkringsbolagens personskadereglering”

Välkommen till medlemsmöte med representanter från Västerås lokalförening. Rapporten ”Försäkringsbolagens skadereglering” som är en sammanställning av ett stort antal enkäter med nackskadade inom Personskadeförbundet RTP kommer att presenteras. Rapporten har presenterats för Finansinspektionen och också SVT som ett av underlagen till ett uppmärksammat reportage i konsumentmagasinet Plus.
Tid: Torsdagen den 7 juni kl. 17.00 – 20.00
Plats: RTP­-S kansli på Kavallerivägen 24, Sundbyberg.
Anmälan: Senast den 5 juni, tel 08­545 622 60.
Kontaktperson: Petra Kascelan-­Bergqvist 08-­545 622 64 eller petra.kascelan-­bergqvist@rtps.se
Arrangör: RTP-S


Välkomna till Öppet hus! Att leva med daglig smärta och hitta en väg framåt med hjälp av egen rehabilitering

En kväll fylld av information om smärta och rehabilitering – en livslång rehabilitering. Vilka aktiviteter har RTP-­S att erbjuda efter avslutad medicinsk rehabilitering? Hur får du inspiration till egen rehabilitering och varför är det viktigt? Hur lever man med daglig smärta och hittar en väg framåt för att öka aktivitetsförmågan och därmed funktionsförmågan i den sociala tillvaron för att få en bättre livskvalité? Vi har bjudit in överläkaren Ola Svensson från enheten för smärtrehabilitering på Danderyds sjukhus för att gästa oss och svara på dessa frågor. RTP­S kommer även att informera om friskvårdsaktiviteter som kan erbjudas i form av egen rehabilitering, som bad, gymnastik och träning, yoga m.m. Behöver man prata av sig om sin smärta har vi även en dialoggrupp, ”kronisk smärta”, som vi kommer att berätta om. Vi gästas även av Johanna Olin från Olivia Rehabilitering som kommer att föreläsa om yoga och mindfulness.
Anmälan senast måndagen den 11 juni till RTP-­S kansli 08-­545 622 60 eller info@rtps.se
Tid:
Torsdagen den 14 juni kl. 17.00 – 20.00
Plats:
RTP­-S kansli på Kavallerivägen 24, Sundbyberg.
Kontaktperson: Petra Kascelan-­Bergqvist 08-­545 622 64 eller petra.kascelan-­bergqvist@rtps.se
Arrangör: RTP-S

Varmt välkomna till RTP­S kansli!


Postpolioveckor på Mälargården Rehab Center

När var du på postpoliorehabilitering senast? Under våren 2018 kommer Mälargården att genomföra postpolioveckor under perioderna

10 juni – 29 juni.

Behöver du träna upp dina förmågor och få tips om träning eller motivation, be din läkare skriva en remiss för planerad specialiserad rehabilitering. Remissblanketter finns på www.malargarden.se Remissen ska skickas till:

Stockholms läns landsting
Hälso- och sjukvårdsförvaltningen
Individuella vårdärenden
Avd. Särskilda Vårdfrågor
Box 6909, 102 39 Stockholm

Vill du ha mer information?
Kontakta då Lena Sahlström tel. 08-594 936 34.


Konstvandring för att se Moderna monument i City

Välkomna på en sommarvandring utomhus tillsammans med guiden Eva Palmqvist för att få höra och se vilken historisk handling eller berättelse som döljer sig bakom olika konstverk i vår stad. Under 1990­talet fanns en ambition att förnya den offentliga konsten i Stockholms City. Detta skedde i samband med ombyggnadsprocesser, historiska händelser och jubileer. Men vem eller vilken historisk handling eller berättelse representerar dessa konstverk i vårt offentliga stadsrum? Vill du veta? Då är du välkommen!

Tid: Måndag den 11 juni kl. 10.00 – 11.30
Mötesplats: Berzelii park vid Statyn av Berzelius. Parken ligger mellan Nybroplan, Hamngatan och Norrmalmstorg.
Anmälan: görs senast den 8 juni till RTP­S kansli 08­545 622 60 eller info@rtps.se OBS! Anmälan är bindande.
Kontaktperson: Petra Kascelan-­Bergqvist 08­545 622 64 eller petra.kascelan-­bergqvist@rtps.se
Arrangör: RTP-S


Sommarlunch på Lilla Strand i Vaxholm

Onsdagen den 13 juni kl. 11.30 träffas vi för en sommarlunch på Waxholms Hotells uteveranda Lilla Strand, ett stenkast från skärgårdsbåtarnas angöring. Ni tar er själva till och från Vaxholm. Bra tillgänglighet med ingång direkt från gatan. Bordsservering. Max 15 deltagare, först till kvarn! Plats finns för ett visst antal elmoppar och rullstolar. Handikapptoalett inne i restaurangen. OBS! Inga hjälpare finns på plats. Vid extremt dåligt väder ställer vi in lunchen. Dagens rätt kostar 115 kr. Finns även en à la carte meny.

Anmälan: senast 31 maj till RTP­S kansli 08­545 622 60 eller info@rtps.se
Adress: Hamngatan 2, Vaxholm  
Arrangör: Aktivitetskommittén


Båttur till Sandhamn

Torsdagen den 9 augusti gör vi en båttur ut till Sandhamn i Stockholms mellanskärgård. Vi tar oss själva till Stavsnäs brygga. Här väntar en Waxholmsbåt för en fin sjöresa på ca 1 timme ut till Sandhamn och lunch på Seglarhotellet. Waxholmsbolaget har ännu ingen sommarturlista så vi får återkomma med avgångstider. Det går bra med rullstolar på båten där det även finns hiss. På seglarhotellet finns det handikapptoaletter och hiss. Båtbiljetter och lunch betalar du själv. Har du färdtjänstkort gäller detta som färdbevis i Waxholmsbolagets trafik och du får även ta med en följeslagare gratis. Om vädrets makter inte är med oss denna dag ställer vi in det hela.

Är du intresserad att följa med till Sandhamn anmäl dig till RTP­S kansli 08-­545 622 60 eller info@rtps.se
Arrangör: Aktivitetskommittén


Tredagarsresa Siljan Runt
27 – 29 augusti 2018

DAG 1, 27 AUGUSTI

Resan startar från Kavallerivägen i Sundbyberg 08.30 på morgonen, bussen framkörd 08.00. Vi åker genom Uppsala och tar väg 272 kallad Tidernas Väg till Gysinge där vi dricker förmiddagskaffe. Vi fortsätter den vackra vägen förbi Österfärnebo och Årsunda, på broar över Storsjön till Sandviken, vägen mot Falun och vidare till Hantverksbyn i Rättvik där vi äter lunch.
Här finns också möjlighet att titta in i hantverksbutiken. Nusnäs är starkt förknippat med Nils Olsson och dalahästar. Den äkta dalahästen tillverkas på ett enda ställe i hela världen och det
är här i Nusnäs. Vi ser tillverkningen av den svenska symbolen som fortfarande är ett gediget hantverk och den som vill kan köpa en dalahäst med sig hem. Hotell Dalecarlia i Tällberg blir vår bostad i två nätter där vi bor i superiorrum och äter middag i matsalen kl. 19.00. Hotellet är mycket vackert beläget med utsikt över Siljan, så kanske någon tar en promenad efter middagen. Vi har också fri entré till spa- och relaxavdelningen.

DAG 2, 28 AUGUSTI

Dagen inleds med en stor frukostbuffé på hotellet. Vi möter vår lokalguide Agnetha Björkman för en rundtur här i Dalarna. Vi tar övre vägen förbi Orsa och besöker Fryksås fäbod, där vi tar
en liten promenad och får med hjälp av Agnetha en inblick i fäbodlivet samtidigt som vi beundrar den strå­lande utsikten. ”Bussfika” blir det på lämplig plats. Våmhus är känt för sina hår- och korgarbeten och på Våmhus Gammelgård får vi ett smakprov på hur detta speciella hantverk går till. På vägen tillbaka till Mora passerar vi många pittoreska och typiska dalabyar. Vasastugan i Mora står sedan för dagens lunch. Efter lunch besö­ker vi Zornmuseet och beundrar en av Sveriges största konstnärers kända verk. Förutom den permanenta Zornutställningen har man oftast också en intressant specialutställning. Färden går vidare mot Sollerön där vi från bussen ser hembygdsgården, vikingagravar och vidare till Gesunda by och Måstäpp där första spelmansstämman ägde rum 1906. Efter rundturen på Sollerön vänder vi tillbaka till hotellet där middagen serveras på kvällen.

DAG 3, 29 AUGUSTI

Idag tar vi sovmorgon, innan en lång och härlig frukostbuffé väntar. På Dalecarlias frukostbuffé finns allt som man kan begära av en hotellfrukost. Innan vi lämnar hotellet finns det gott om tid att bekanta sig med omgivningarna. Kanske ett besök på Klockargårdens hemslöjd passar någon. På sena förmiddagen åker vi från hotellet hem mot Stockholm. Vi tar vägen över Falun, där vi gör en rundtur bland annat till stora Stöten. Därefter åker vi vidare mot Gävle och om önskemål finns så tar vi en kort rast på Gävlebro. Till Sundbyberg beräknas vi anlända
vid 16.00-tiden efter tre dagar i Dalarna.

Resan är subventionerad för RTP-S medlemmar.

Pris för resan: 2.975 kr för medlemmar
och 3.975 kr för icke medlemmar
vid min. 30 personer.
Tillägg för enkelrum: 700 kr.
Inkl. del i dubbelrum med frukost och
middag.
5 anpassade rum.
Dag 1 och 2 förmiddagskaffe och
lunch.
Visningar, entréer och guider enl.
program.
Intresseanmälan: senast 15 juni till
RTP-S kansli 08-545 622 60 eller
info@rtps.se
Kontaktperson: Petra Kascelan-Bergqvist
08-545 622 64.
OBS ! Anmälan är bindande


Kurser hösten 2018

Foto

Är du intresserad av foto? Då är du välkommen på fotokurs med Staffan Kvist! Kursen riktar sig till dig som vill utveckla dina kunskaper i fotografiskt seende tillsammans med andra. Under kursens gång kommer du att lära dig att fotografera olika skeenden, objekt och platser. Mycket fotograferande kommer ske ute i naturen och varje kurstillfälle avslutar vi med en fikastund. Är du intresserad eller har frågor så hör av dig!
Tid: Onsdagar alt. torsdagar kl. 9.30 – 12.00 (24 lektionstimmar) 
Kursstart: September 
Plats: Vernissagesalen i Allaktivitetshuset, Sturegatan 10, Sundbyberg
Egenavgift: 650 kronor för nyanmälda (minst 5 deltagare och högst 6)
Arrangör: RTP ­StS är tillsammans med ABF Norra Storstockholm medarrangör av Fotokursen

Måla akvarell

Välkommen på akvarellkurs med lärare Christina Olivecrona!
Plats: Kavallerivägen 24 Rissne, kansliets lokaler.
Kursstart: Torsdagen den 13 september.
Tid: 10.00 – 13.00
Egenavgift för nybörjare: 828 kronor.
Är du intresserad av ett s.k. ”startkitt” (färglåda, ett
antal penslar, papper, svamp och palett) tillkommer en
kostnad på 500 kronor. Säg till om ”startkitt” när du
gör din intresseanmälan.
Arrangör: StorStockholms lokalförening

________________________________________________________________________________________________________________________________

För alla aktiviteter vi anordnar se Kalendarium